Frequently Asked Questions

 • Wat is asbest en wat zijn de gevaren?

  Asbest werd jarenlang binnen een aantal verschillende toepassingen gebruikt en is daarmee een product waar we als het ware aan ‘gewend’ zijn geraakt. We weten dat het er is, al wordt steeds beter duidelijk hoe groot het gevaar voor de volksgezondheid is. Dit laatste heeft vooral te maken met de gemiddelde incubatietijd van 10 – 20 of zelfs 40 jaar voor de ziekten waar u mee te maken kunt krijgen. Inmiddels mogen ondernemingen geen asbest meer in hun producten verwerken, maar in veel woningen en landbouwbedrijven is het nog altijd aanwezig.

  Waar zit asbest allemaal in?

  Asbest komt voor binnen enkele duizenden toepassingen, waardoor het onmogelijk is om hier een complete opsomming van te maken. Dat neemt echter niet weg dat het wel degelijk mogelijk is om een aantal belangrijke toepassingen op een rij te zetten, waar u bijvoorbeeld in en om de woning of binnen uw bedrijf mee te maken kunt hebben. Indien u dergelijke toepassingen terugvindt is het verstandig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. U kunt op basis daarvan bepalen of het verstandig is om het asbest te laten verwijderen, of dit wellicht zelf te doen.

  Zit er asbest in mijn woning?

  Of er asbest in uw woning zit kunt u na laten gaan aan de hand van een asbestinventarisatie. Het is van belang om deze conform SC-540 uit te laten voeren, de norm die er op dit gebied geldt. Maak gebruik van een gecertificeerd bedrijf, dat u hier op een uitstekende manier mee van dienst kan zijn.

  Werd uw woning voor 1990 gebouwd? Dan is de kans groot dat er op bepaalde plaatsen gebruik gemaakt is van asbest. Dat hoeft overigens niet direct tot problemen te leiden, waardoor het van belang is om hier zorgvuldig mee om te gaan en het asbest in ieder geval niet onnodig bloot te leggen.

  Wat is een asbestinventarisatie?

  Bent u van plan om binnenkort te gaan verbouwen, renoveren of wilt u wellicht (een deel van) de woning slopen? Dan is het van belang om rekening te houden met de eventuele aanwezigheid van asbest, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Het vrijkomen van asbestvezels brengt grote risico’s voor de gezondheid met zich mee, dus ga hier nauwkeurig mee om. U kunt een asbestinventarisatie uit laten voeren door een gecertificeerd bedrijf. Zij hanteren de SC-540 norm en zorgen daarmee voor een goede inventarisatie van het aanwezige asbest.

  Ben ik verplicht asbest te (laten) verwijderen?

  Heeft u asbest aangetroffen in een woning of bedrijfspand, of heeft u een asbestinventarisatie uit laten voeren en blijkt uit het rapport dat er inderdaad sprake is van asbest? Dan bent u niet in alle gevallen verplicht om dit te laten verwijderen, waardoor het verstandig is om hier nauwkeurig mee om te gaan.

  Is er sprake van niet-hechtgebonden asbest of hebben de vezels op een andere manier de mogelijkheid om vrij te komen? Dan is het van belang om direct actie te ondernemen en te zorgen voor een veilige situatie.

  Mag en kan ik zelf asbest verwijderen?

  Het is u in veel van de gevallen toegestaan om zelf asbest te verwijderen, waardoor u daar niet direct een gecertificeerd bedrijf voor hoeft in te schakelen. Houd er echter rekening mee dat het verwijderen van asbest niet zonder risico’s is, waardoor het bijvoorbeeld van groot belang is om een beschadiging van de materialen te voorkomen. Ga in de voorschriften na of u de mogelijkheid heeft om dit zelf te verwijderen, of dat een bedrijf in dient te schakelen dat werkt conform de SC-530 norm.

  Wanneer mag ik asbest niet zelf verwijderen?

  Het is u in een aantal gevallen niet toegestaan om zelf asbest te verwijderen. Dit heeft doorgaans als doel om uw gezondheid te beschermen en het risico op schadelijke gevolgen zo klein mogelijk te maken. Asbest is een gevaarlijke stof, vooral op het moment dat de vezels de kans krijgen om vrij te komen. In dat geval dient u gebruik te maken van een gecertificeerd bedrijf, dat conform de norm SC-540 een asbestinventarisatie voor u uit kan voeren, of conform de norm SC-530 asbest kan komen verwijderen.

  Waar moet asbestafval naar toe?

  Heeft u asbest verwijderd, of heeft u dit laten doen en betekent dit dat u het af wilt (laten) voeren? U kunt het asbest niet zomaar bij het vuil plaatsen, het is van belang om dit specifiek aan te bieden. U kunt dit doen in de milieustraat in uw gemeente. Houd er rekening mee dat hier in de meeste gevallen kosten aan verbonden zijn. De kosten hangen af van het gewicht, maar ook van het feit of u het asbest zelf aan wenst te bieden, of dat u dat op wilt laten halen.

  Wat kost asbest verwijderen?

  Wilt u asbest laten verwijderen en bent u benieuwd naar de kosten waar u rekening mee dient te houden? Ga uit van de grootte van de ruimte waarin u asbest wilt laten verwijderen, of van de hoeveelheid golfplaten die u wilt laten verwijderen en verwerken. Houd er rekening mee dat het verwerken van het asbesthoudende afval over het algemeen aanvullende kosten met zich meebrengt. Wilt u zelf asbest verwijderen en bent u benieuwd naar de kosten van deze materialen? Zorg in ieder geval voor uitstekende kwaliteit, zodat u de gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk kunt beperken.

  Wat kost een asbestinventarisatie?

  Wilt u weten wat de kosten van een asbestinventarisatie zijn, of wat een vakkundig asbestinventarisatierapport kost? Wij zetten de prijzen voor u op een rij, zodat u daar een goed beeld van krijgt. U kunt gebruik maken van drie verschillende soorten asbestinventarisaties, op basis van het doel dat u voor ogen heeft.

  Zijn er subsidies voor asbestsanering?

  Ja, er zijn subsidies beschikbaar voor het laten saneren van asbest, zowel voor partikulieren als voor bedrijven.

  Wat is het verschil tussen Eternit en Asbest?

  Vanuit het verleden bestaat er een hardnekkige verwarring tussen de begrippen ‘Eternit’ en ‘asbest’. Dit gaat zelfs zover dat de beide begrippen afwisselend met een hoofdletter geschreven worden. ‘Eternit’ was echter een van de grootste producenten van asbest in Nederland. Asbest is de soortnaam van het materiaal, dat in 3 commerciële varianten gebruikt werd. Daarnaast bestaan er nog 3 varianten, maar daar heeft men eigenlijk nauwelijks gebruik van gemaakt. Eternit is wat dat betreft een merknaam, maar dankzij de goede ontwikkelingen van de onderneming heeft men dit haast tot een nieuwe soortnaam weten te maken. Dat neemt niet weg dat Eternit slechts een van de producenten was, die zich onder andere richtte op golfplaten en asbestcement.

 • Meer weten?


  We begrijpen dat er veel vragen zijn omtrent asbest in huis of in bedrijven. Vragen die we zoveel mogelijk hier proberen te beantwoorden.

  Maar als u toch nog met vragen blijft zitten kunt u Hermans Asbest gerust bellen op 020 – 448 80 00.