Asbestbeleid

Asbestgebruik verboden
Voor 1994 was het gebruik van asbest in bouwmaterialen, zoals golfplaten, afdekplaten, afvoerbuizen, cement en beglazingskit, heel normaal. Na 1994 zijn vrijwel alle toepassingen van asbest verboden.

Elk jaar overlijden vele mensen aan de gevolgen van asbest. Om dit tegen te gaan heeft de Rijksoverheid regels opgesteld, die ervoor zorgen dat er in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers komen. Zo is er bijvoorbeeld het verbod op asbestdaken.

Heeft u asbest in huis?
Asbest is pas gevaarlijk als de asbestvezels vrijkomen en u die inademt. Bijvoorbeeld als u boort of zaagt in asbesthoudend materiaal. Wanneer u asbest ontdekt in uw huis, moet u het in een aantal gevallen laten verwijderen. Soms is het beter om asbest te laten zitten.

Wilt u weten wat voor u de verstandigste keuze is? Als gecertificeerd specialist op het gebied van asbestverwijdering inventariseren we of en waar er asbest zit en welk type asbest er is gebruikt.

Zelf asbest verwijderen
Als u zelf het asbest wilt verwijderen, moet u eerst toestemming vragen bij uw gemeente. Iedere gemeente heeft eigen voorschriften en eisen (Asbestverwijderingsbesluit). Krijgt u geen toestemming? Dan moet het asbest worden verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf.

Gaat u verbouwen en heeft u een omgevingsvergunning nodig, dan moet u eerst een asbestinventarisatie aanvragen. De gemeente controleert vervolgens of deze inventarisatie heeft plaatsgevonden. Als eigenaar van het pand moet u zelf de verwijderingskosten van het asbest betalen.

Heeft u een vraag over asbest?
Vraag het de specialisten van Hermans Asbest BV en bel 020 – 448 80 00!